Lantman, George Henri

(Amstelveen 1875-1933 Amsterdam)

(Amstelveen 1875-1933 Amsterdam)

Pendule, h. 38,5 cm, tombak, gesign. G.H. Lantman, 1920

George Henri Lantman was edelsmid en metaalbewerker. Vlak na zijn opleiding aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem ontmoette hij de bekende edelsmid Frans Zwollo Sr, een belangrijke leermeester voor Lantman.
Ook ging hij in de leer bij een aantal werkplaatsen en ateliers voor kunstnijverheid in Amsterdam. Na een korte periode werkzaam te zijn geweest bij de zilverfabriek C. J. Begeer te Utrecht was Lantman van 1912 tot 1933 als leraar edelsmeden verbonden aan de ‘Kunstnijverheidsschool Quellinus Amsterdam’, later het ‘Instituut voor Kunstnijverheid’, in Amsterdam.

Lantman in zijn atelier in Amstelveen. Hij werkt hier aan een schaal die deel uitmaakte van de inzending van de Fa. Begeer in 1910 op de ‘Exposition Internationale de Bruxelles’.
Broche, br. 3,8 cm, zilver met amazoniet, gesign. GH, z.j.
Broche, br. 5,2 cm, zilver met turkoois, gesign. G.H. Lantman, z.j.

Vanaf 1914 gaf hij ook les aan de avondklas van de ‘Teekenschool voor Kunstambachten’ te Amsterdam. Hij werd met name in vakkringen befaamd om zijn technische virtuositeit; zijn specialiteit was het uit één plaat metaal drijven van een sculptuur.

Kraaghagedis, h. 25 cm, tombak, gesign. G.H. Lantman, 1916

De rijke, op oriëntaalse kunst geïnspireerde decoraties die hij toepaste in zijn werk vertonen de invloed van zijn leermeester Zwollo en van de sierkunstenaar Carel Adolphe Lion Cachet, voor wie hij de nodige opdrachten uitvoerde.

Hij nam in zijn tijd aan een aantal belangrijke nationale en internationale tentoonstellingen deel, waaronder de vermaarde ‘Exposition Internationale des Arts Décoratifs & Industriels Modernes’ in Parijs in 1925. Zijn werk bevindt zich voornamelijk in privé-collecties en in een paar musea in Nederland en België.

Tekst: Adri Vermeer