Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Jongerenleden t/m 26 jaar betalen de helft van de ledenprijs. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.

Zaterdag 26 januari: jubileumsymposium in Utrecht

Zaterdag 26 januari: jubileumsymposium in Utrecht

Het tweejaarlijkse symposium van de VVNK gaat dit keer over meubels. De toegepaste kunsten vormden het hart van de vernieuwingsbeweging in de kunsten omstreeks 1900, en het meubel neemt daarbinnen een belangrijke plaats in.

Het symposium vindt plaats in de Texaco-zaal in het kantoorgebouw behorende bij de Villa Jongerius. Villa Jongerius en het kantoorgebouw werden rond 1938 gerealiseerd voor de Utrechtse zakenman Jan Jongerius.

Op het symposium zullen de volgende sprekers een lezing geven: Roel Lichtenberg, Lieske Tibbe, Fred Ootjers, Barbara Laan en Frederik Erens. Zie voor een uitgebreide beschrijving de Rond 1900 van december.

Aanmelden vóór
zondag 13 januari 2019
Door middel van het

Vrijdag 1 februari 2019: bezoek aan BRAFA

Vrijdag 1 februari 2019: bezoek aan BRAFA

De BRAFA heeft de VVNK uitgenodigd voor een Vriendendag op de BRAFA (Brussels Art Fair) op vrijdag 1 februari.  Deze jaarlijkse art fair wordt al voor de 64e keer gehouden, volgend jaar van 26 januari t/m 3 februari 2019. De beurs is de oudste kunstbeurs ter wereld, en behoort tot de top 5 kunst- en antiekbeurzen. Aan de beurs doen 133 kunsthandels uit 15 landen mee: variërend van kunst uit de klassieke oudheid tot hedendaagse kunst.

Er kunnen maximaal 30 leden mee. Wees er dus snel bij. Een entreekaart, een groepsrondleiding, een uitgebreide lunch met drankjes, een hardcover catalogus, en desgewenst een BRAFA Art Talk wordt u kosteloos aangeboden. Het enige dat u zelf moet regelen en betalen is de reis.

Voor het programma en meer informatie zie de Rond 1900 van december 2018.

Aanmelden vóór
dinsdag 8 januari 2019
Door middel van het

Donderdag 14 februari: bezoek aan Alkmaar

Donderdag 14 februari: bezoek aan Alkmaar

In het Stedelijk Museum krijgen we een rondleiding bij de tentoonstelling over Piet van Wijngaerdt (1873-1964), de grondlegger van de Bergense School. Het museum wijdt gelijktijdig een kleine focustentoonstelling aan een recent ontdekte tekening van Piet Mondriaan.

Op 150 meter afstand van het museum krijgen wij een rondleiding in het pand ’t Hooge Huys van architect A.J. Kropholler. De architect werd geïnspireerd door middeleeuwse voorbeelden (trapgevels), maar ook door de vormentaal van Berlage.

Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Aanmelden vóór
maandag 4 februari 2019
Door middel van het

Eerdere evenementen

Zaterdag 1 december: bezoek aan Museum Het Schip in Amsterdam

Zaterdag 1 december: bezoek aan Museum Het Schip in Amsterdam

De ochtend van deze excursie bestaat uit een inleiding door de conservator van de tentoonstelling ‘Gaudi en de Amsterdamse School’ in Museum Het Schip (Amsterdam) Hierna wordt de tentoonstelling zelf op individuele basis bezocht. Na de lunch is er de mogelijkheid om de vaste tentoonstelling van Het Schip te bekijken.

In deze tentoonstelling worden de ideeën, de stijlkenmerken en de technische innovaties van aan de ene kant Gaudi en aan de andere kant de architecten van de Amsterdamse School uitvoerig belicht.

De vaste collectie van het museum omvat de permanente tentoonstelling ‘Amsterdamse School, Verbeelde Idealen’ en de originele woning alsook het kleine postkantoor eronder.

Zie voor meer informatie de Rond 1900 van oktober.

Zaterdag 27 oktober: bezoek RK Sint Bavo en De Grote Vermaning, Haarlem

Zaterdag 27 oktober: bezoek RK Sint Bavo en De Grote Vermaning, Haarlem

Op zaterdag 27 oktober brengen we een bezoek aan de recent gerestaureerde RK Sint Bavo te Haarlem van bouwmeester Jos Cuypers. Vervolgens bezoeken wij ‘De Grote Vermaning’, het kerkcomplex van de Doopsgezinde Gemeente te Haarlem, alwaar wij met name de in 1902 door architect van der Steur ontworpen ruimten zullen bekijken.

Zie voor meer informatie het augustus-nummer van  ‘Rond 1900’.

Let op: deze excursie is volgeboekt. U kunt zich niet langer aanmelden.

zaterdag 8 september: bezoek aan Bergen op Zoom en Sint-Annaland

zaterdag 8 september: bezoek aan Bergen op Zoom en Sint-Annaland

Op zaterdag 8 september maken we een bijzondere excursie naar Bergen op Zoom en Tholen, plaatsen waar we niet elke dag komen. In Bergen op Zoom bezoeken we de Boeyinga kerk en de Suikerfabriek Zeeland en daarna gaan we, per bus, naar Tholen. We zien art-nouveau boerderijen en het interieur van Luchtenburg en gaan dan naar Sint-Annaland naar de expositie Gloeiende Glazuren over het werk van Chris Lanooy.

Zie voor meer informatie het augustus-nummer van  ‘Rond 1900’.

Vrijdag 20 juli: Art Nouveau in Den Haag (tentoonstelling en wandeling)

Vrijdag 20 juli: Art Nouveau in Den Haag (tentoonstelling en wandeling)

De tentoonstelling Art Nouveau in Nederland in het Gemeentemuseum geeft een goed overzicht van het ontstaan en de kenmerken van de Nederlandse variant van Art Nouveau. Deze Nieuwe Kunst, zoals deze stroming toen ook genoemd werd, heeft zich in vele vormen gemanifesteerd, van architectuur tot boekomslagen en van ceramiek tot japonnen. Het museum heeft zijn uitgebreide collectie tijdelijk aangevuld met belangrijke stukken uit andere musea en geeft zo een goed beeld van deze stroming.

Na een bezoek aan de tentoonstelling nemen de gidsen van ’t Gilde ons mee voor een rondleiding door het Haagse Statenkwartier waar zich veel huizen bevinden uit de Art Nouveau periode.

Zondag 10 juni: Symposium De wereld van Art Nouveau

Georganiseerd door Museum Prinsenhof, met onder meer de VVNK-voorzitter Eddy Engelsman als gastspreker.

Museum Prinsenhof Delft wil in een symposium op World Art Nouveau Day de brede kijk op de belangrijke kunststroming Art Nouveau in Nederland delen.

Inhoud
Gedurende de middag komen drie thema’s aan bod door middel van acht sprekers die ieder vijftien minuten spreken. De dag wordt begeleid door Suzanne Klüver (dagvoorzitter), zij zal na ieder thema een vragenronde van een kwartier begeleiden.

Thema 1: Art Nouveau in het museum
Op dit moment zijn er in Nederland diverse musea die aandacht besteden aan de Art Nouveau door middel van tentoonstellingen of (vernieuwde) vaste presentaties. Toeval, of is er sprake van een hernieuwde interesse in deze periode? Welke nieuwe inzichten hebben deze tentoonstellingen opgeleverd?
– David de Haan, conservator kunstcollecties Museum Prinsenhof Delft
– Jan de Bruijn, conservator Gemeentemuseum Den Haag

Thema 2: Art Nouveau als handel- en verzamelobject
Kunst uit de periode van de art nouveau is nog altijd een geliefd verzamelobject. Wat is hierbij de visie op de markt? Welk type verzamelaars zijn er? En kunnen we spreken over bepaalde trends? In dit blok worden best practices van beurzen, speciale veilingen en online verkoop besproken. Maar naast de commerciële visie wordt ook de passie van het verzamelen van dit erfgoed besproken.
– Marcel Brouwer (Taxateur 20ste-eeuwse toegepaste Kunst en design, Vendu Notarishuis, Rotterdam)
– Issabella van Baaren (Issabella-Interiors)

Thema 3: Art Nouveau als (levend) erfgoed
De art nouveau betreft niet alleen kunstvoorwerpen in musea, kunsthandels en woonhuizen, maar is ook zeer belangrijk geweest in de architectuur. Hoe zichtbaar is de nieuwe kunst in Nederland? En welke rol speelt de kunststroming vandaag de dag nog bij het algemeen publiek? Verschillende instellingen en verenigingen geven eigentijdse voorbeelden waarmee zij de aandacht voor kunst rond 1900 levendig houden.
– Twan van Rooij (senior projectmedewerker Raap)
– Eddy Engelsman (voorzitter Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900)
– Valentijn Carbo (Onderzoeker Museumhuizen, Vereniging Hendrick de Keyser)

Wanneer: Zondag 10 juni
Tijd: 13.00-18.00 uur
Waar: Museum Prinsenhof Delft, Van der Mandelezaal
Kosten: €15,-
Aanmeldenaanmelding-prinsenhof@delft.nl o.v.v. ‘symposium 10 juni’. Ook zijn de kaarten verkrijgbaar bij de balie van het museum.

Aanmelding geschiedt dus niet via de VVNK maar rechtstreeks bij het Museum Prinsenhof.

Aan het laden...