Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.

Zaterdag 17 augustus 2024: bezoek aan tentoonstelling Draadkrachtig! in Museum De Wieger te Deurne

Zaterdag 17 augustus 2024: bezoek aan tentoonstelling Draadkrachtig! in Museum De Wieger te Deurne

Op 17 augustus bezoeken we de tentoonstelling Draadkrachtig! Weef- en borduurkunst 1920-1970 in Museum De Wieger te Deurne. Voorafgaand aan het museumbezoek krijgt u een inleiding over het huis en leven van dokter Wiegersma. Daarna vertelt museumdirecteur Katjuscha Otte ons meer over de expositie.

Het wandkleed Dieu Avertit van Ayda van Rees hing vroeger in de eetkamer van De Wieger. Uitgeleend door het Textielmuseum in Tilburg, vormt het nu een topstuk van de tentoonstelling Draadkrachtig! Weef- en borduurkunst 1920-1970. Verder zijn er tapijten, kleden en ontwerpen van onder meer Bart van der Leck, Willem van Konijnenburg  en Pieter Wiegersma te zien.

In 1923 maakte huisarts Hendrik Wiegersma kennis met Adya en Otto van Rees. Het echtpaar woonde tijdelijk in Deurne, waar ze bijkwamen van een zwaar treinongeval. De ontmoeting was zeer bepalend voor Wiegersma: het zette hem tot schilderen aan en zijn huis werd een ontmoetingsplek voor kunstenaars.

Kosten
De kosten voor het museumbezoek incl. ontvangst met thee/koffie bedragen € 15,- voor VVNK-leden en € 20,- voor niet-leden.

Meer informatie over het programma, adres en de bereikbaarheid van Museum De Wieger vindt u in de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Aanmelden vóór
zaterdag 10 augustus 2024
Door middel van het

Eerdere evenementen

Donderdag 24 november 2022: bezoek aan tentoonstelling Suze Robertson en bezoek aan Scheveningen

Donderdag 24 november 2022: bezoek aan tentoonstelling Suze Robertson en bezoek aan Scheveningen

Ter ere van het honderdste sterfjaar van de Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) presenteert Museum Panorama Mesdag een bijzondere overzichtstentoonstelling met bekend en onbekend werk uit museale- en privécollecties.

De Heilige Antonius Abtkerk staat aan het einde van de Scheveningseweg en is in 1926-1927 gebouwd door vader Joseph Cuypers en zoon Pierre jr., in een zakelijk-expressionistische stijl, met een rijk versierd art-deco interieur. Opvallend is het grote, kleurrijke mozaïek, ontworpen door Antoon Molkenboer, dat de cholera-epidemie van 1848 herdenkt. Ook telt het kerkgebouw 73 glas-in-loodramen en opvallend gestileerd bronswerk van de gebroeders Brom. Zie de recensie in de laatste Rond 1900 over het pas verschenen boek.

Alle VVNK-leden ontvangen per e-mail een uitnodiging met het programma en aanvullende informatie.

Zaterdag 8 oktober 2022: bezoek aan de tentoonstelling over Van Loghem in Haarlem

Zaterdag 8 oktober 2022: bezoek aan de tentoonstelling over Van Loghem in Haarlem

In overleg met ABC Achitectuurcentrum Haarlem is het gelukt om een speciaal bezoek met inleiding te regelen aan de tentoonstelling over de architect Van Loghem.

J.B. van Loghem (1881-1940) was architect en overtuigd socialist, wat tot uiting kwam in zijn ontwerpen voor tuindorpen: bijvoorbeeld Betondorp in Amsterdam en Tuinwijk in Haarlem. Na een korte periode waarin hij meewerkte aan nieuwbouw in Siberie, keerde hij teleurgesteld terug in Nederland. Met zijn nieuwe inzichten ontwikkelde hij zich vanaf dat moment  tot een vurig pleitbezorger van het Nieuwe Bouwen.

Over deze opmerkelijke architect en bijzondere persoonlijkheid is in mei een boek verschenen : J.B. van Loghem, architect van een optimistische generatie, geschreven door Rudolphine Eggink.

Op zaterdag 8 oktober aanstaande is er een speciaal programma voor de leden van de VVNK. Alle VVNK-leden ontvangen per e-mail een uitnodiging met het programma en aanvullende informatie.

Zaterdag 3 september 2022: VVNK-symposium in het Drents Museum

Zaterdag 3 september 2022: VVNK-symposium in het Drents Museum

Op zaterdag 3 september 2022 organiseert de Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900 een symposium in het Drents Museum te Assen.
Het onderwerp van het symposium is:
‘Fraaie vensters: decoratief vlakglas in de bouwkunst van 1880-1940’.

Dankzij de industriële technische ontwikkeling van vlakglas (vensterglas) in de 19de eeuw werd het mogelijk grotere oppervlakten te maken. In Nederland werd het als halfproduct geïmporteerde glas bewerkt: gebogen, gebrand of als glas-in-lood aangeboden. De technische ontwikkelingen en de bevolkingsgroei zorgden voor nieuwe gebouwtypen en maakten de bouw van veel woningen noodzakelijk. Naast toepassing in publieksgebouwen (kerken, stadhuizen, stations), winkels en zakelijke kantoren was er ook belangstelling vanuit de particuliere woningbouw. Kopers konden kiezen uit catalogi-voorbeelden, maar ook kunstenaars in opdracht bij het ontwerp betrekken. Uit de art-nouveau en art-deco-perioden zijn er talloze voorbeelden van, terwijl ook daarna de belangstelling voor vlakglas-toepassingen bleef bestaan.
Op het symposium worden de technische ontwikkeling en de cultuurhistorische aspecten van de glasbewerking in die periode toegelicht. Tevens wordt nader ingegaan op een aantal specifieke kunstenaars die ontwerpen maakten voor decoratief vlakglas.

Alle VVNK-leden ontvangen een e-mail met het programma en aanvullende informatie.

Zaterdag 25 juni 2022: ALV en excursie Utrecht

Zaterdag 25 juni 2022: ALV en excursie Utrecht

Op zaterdag 25 juni houdt de VVNK, in de ochtend, haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in het Anatomiegebouw, Bekkerstraat 141, te Utrecht. Na ALV en lunch zullen er in de middag lezingen zijn door de heren Arjan den Boer, publicist op het gebied van (Utrechtse) monumenten en architectuur en Prof. Peter Koolmees, bijzonder hoogleraar Diergeneeskunde in Historische en Maatschappelijke Context, faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Zowel de ALV als de lezingen, en ook de lunch, zullen plaatsvinden in het rond 1920 door architect Joseph Crouwel ontworpen Veterinair Anatomisch Instituut (nu Anatomiegebouw). Het in Amsterdamse School bouwstijl ontworpen gebouw bevat aan binnen- en buitenzijde vele door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde vervaardigde ornamenten. Na de lezingen zal er een wandeling gemaakt worden langs een aantal (andere) voormalige gebouwen van de Utrechtse Diergeneeskundefaculteit, gelegen aan het Veeartsenijpad en de Veeartsenijstraat (o.a. de Paardenkathedraal, de in woonhuizen getransformeerde paardenstallen, en de in een restaurant met terras omgebouwde hondenstallen).

Zie voor meer informatie over deze excursie de e-mail die naar alle VVNK-leden is gestuurd.

Zaterdag 28 mei 2022: excursie naar Singer Laren

Zaterdag 28 mei 2022: excursie naar Singer Laren

Op zaterdag 28 mei organiseert de VVNK een excursie naar Singer Laren waar momenteel de tentoonstelling Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc plaatsvindt. Het bezoek aan de tentoonstelling wordt voorafgegaan door een inleiding van conservator Roby Boes.

In de Collectie Nardinc, bijeengebracht door Els en Jaap Blokker, bevinden zich ruim veertig kunstwerken van Jan Sluijters en meer dan zeventig werken van moderne tijdgenoten, zoals Kees Mak, Piet Mondriaan, Leo van Gestel, Piet van der Helm.

Sluijters heeft diverse onderwerpen geschilderd: landschappen, stadsgezichten, stillevens en naakten die tegenwoordig tot de duurste Nederlandse schilderijen uit de 20ste eeuw behoren.  Lees meer over hem in de monografie op deze website.

Zie voor meer informatie over deze excursie de e-mail die naar alle VVNK-leden is gestuurd.