Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.

Zaterdag 8 juni 2024: stadswandeling in Wageningen met bezoek aan Schip van Blaauw en De Casteelse Poort

Zaterdag 8 juni 2024: stadswandeling in Wageningen met bezoek aan Schip van Blaauw en De Casteelse Poort

Vanwege de grote belangstelling organiseert de VVNK een tweede bezoek aan het Schip van Blaauw in Wageningen. Dit combineren we met een stadswandeling en bezoek aan stadsmuseum De Casteelse Poort, waar we een lezing krijgen over de collectie Johan Haak, die onlangs met een belangrijke schenking is uitgebreid.

Johannes Joseph Haak wordt geboren op 28 maart 1890 in Wageningen. In 1906 vertrekt hij naar Haarlem, waar hij een jaar later begint aan een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool. Deze opleiding breekt hij af in 1911. In de jaren van en na de tweede Wereldoorlog heeft hij vele tekenlessen gegeven. Voorafgaand aan zijn pensioen werkt hij van 1951 tot 1956 bij de Landbouwhogeschool als docent handtekenen en als botanisch tekenaar. Hij overlijdt op 9 juni 1977 in Bennekom.

Johannes Haak: Uiterwaarden bij Renkum – juli 1958, aquarel

Stadswandeling en lunch
Tijdens de stadswandeling op weg naar het Schip van Blaauw, wordt er extra aandacht geschonken aan de gebouwen uit ‘onze periode’ zijn neergezet en opmerkelijke stijlkenmerken hebben. De lunch is inbegrepen en vindt plaats in het Schip.

Kosten
De kosten voor alle activiteiten incl. lunch bedragen € 29,- voor VVNK-leden en € 39,- voor niet-leden. Maak gebruik van de Museumkaart bij De Casteelse Poort.

Meer informatie over het programma, de bereikbaarheid en parkeergelegenheid vindt u in de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Aanmelden vóór
zaterdag 1 juni 2024
Door middel van het

Eerdere evenementen

Vrijdag 22 oktober 2021: lezing over tentoonstelling ‘Godinnen van de Art Nouveau’

Vrijdag 22 oktober 2021: lezing over tentoonstelling 'Godinnen van de Art Nouveau'

Nog net voor het sluiten van de tentoonstelling Godinnen van de Art Nouveau in het Allard Pierson museum (Amsterdam) is het gelukt om een speciale lezing te organiseren. Deze lezing wordt gegeven door Yvonne Brentjens.

Yvonne Brentjens is de gastconservator van de tentoonstelling. Zij is kunsthistoricus gespecialiseerd in 20ste-eeuwse vormgeving. In 2004 promoveerde zij aan de Universiteit Leiden op het onderwerp ‘Medievalism in Dutch decorative arts around 1900’.

Zie voor meer informatie over deze excursie de e-mail die naar alle VVNK-leden is gestuurd.

Dinsdag 5 oktober 2021: bezoek aan het Kunstmuseum

Dinsdag 5 oktober 2021: bezoek aan het Kunstmuseum

De VVNK organiseert voor haar leden op dinsdagmiddag 5 oktober 14:00 uur een evenement in het Kunstmuseum in Den Haag. Jan de Bruijn, conservator toepaste kunst en vormgeving, en bestuurslid van de VVNK, geeft een presentatie over drie lopende tentoonstellingen, waarna de tentoonstellingen op eigen gelegenheid bekeken kunnen worden.

Het gedroomde museum – Berlages meesterwerk.
Architect Hendrik Petrus Berlage en museumdirecteur Hendrik Enno van Gelder droomden van een vooruitstrevend museumgebouw waar bezoekers zich thuis zouden voelen, en waar de kunst ultiem tot z’n recht zou komen. In 1935 werd de droom werkelijkheid. Aan de hand van verhalen, foto’s, (ontwerp)tekeningen en bijzonder archiefmateriaal wordt een compleet beeld getoond van een museumgebouw dat al sinds de opening geliefd is over de hele wereld.

Cloisonné – Marie Kuyken (1898-1988)
Marie Kuyken heeft honderden ontwerpen voor behang en textiel gemaakt, maar is een van de meest onderbelichte dessinontwerpers uit ons land. Vooral omdat haar kleurrijke en fantasievolle ‘cloisonnépanelen’ zeldzaam zijn. Voor het eerst sinds honderd jaar zijn ongeveer twintig panelen uit de periode 1918-1922 te zien. Koperen strips (cloisons) zijn in houten panelen gehamerd en de ruimte tussen de strips is gevuld met een pasta van gips en gelatine, gekleurd met waterverf. Kuyken tekent bloemen en dieren, figuratief en soms geheel te danken aan haar fantasie. Samen met het betoverende effect van de oplichtende strips geven ze de panelen een poëtische sfeer.

Bas van Beek – moord en brand
Het werk van Bas van Beek (1974), hedendaags kunstenaar, begeeft zich op het snijvlak van vormgeving, architectuur, beeldende kunst en commercie. Hij wil discussies ontketenen over de status van hedendaags én historisch design. Hij borduurt voort op wat reeds bestaat. Hij kopieert, verbouwt, vult aan, breidt uit en geeft ze allemaal hetzelfde podium. Het is zijn manier om de status van erfgoed te bevragen en dit erfgoed van een nieuwe betekenis te voorzien. Het zwaartepunt van zijn eerste museale overzichtstentoonstelling ligt op Van Beeks werk in keramiek en glas, oftewel ‘de kunsten van het vuur’.

Zie voor meer informatie over deze excursie de e-mail die naar alle VVNK-leden is gestuurd.

Zaterdag 21 augustus 2021: bezoek aan Bruno Taut tentoonstelling in Museum Het Schip

Zaterdag 21 augustus 2021: bezoek aan Bruno Taut tentoonstelling in Museum Het Schip

Op zaterdag 21 augustus organiseert Museum Het Schip een bijeenkomst voor de leden van de VVNK naar aanleiding van de tentoonstelling Bruno Taut: De fantasie voorbij.

Bruno Taut (1880-1938) was een invloedrijke Duitse architect en stedenbouwkundige die aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk was voor baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstad Falkenberg in Berlijn. Deze creatieve sleutelfiguur uit de Duitse avant-garde liet zich inspireren door de natuur. Tot op de dag van vandaag is zijn invloed wereldwijd merkbaar. Vier volkswijken in Berlijn staan op de lijst van Unesco werelderfgoed.

Floris Weekhout is architectuurhistoricus en zal een inleiding op de tentoonstelling verzorgen. Weekhout is sinds een aantal jaren verbonden aan Het Schip. Samen met de eerste curator van de tentoonstelling heeft hij zich verdiept in Bruno Taut, zijn werk en zijn invloed op de moderne architectuur. Geïnspireerd door het werk van Bruno Taut bereidt hij nu ook de volgende tentoonstelling in Het Schip voor over de Tuinstadgedachte.

Donderdag 8 juli 2021: bezoek aan Panorama Mesdag in Den Haag

Donderdag 8 juli 2021: bezoek aan Panorama Mesdag in Den Haag

In het Panorama Mesdag in Den Haag is er momenteel de jubileumtentoonstelling ‘Schilders van het Panorama’ te zien. De tentoonstelling gaat over schilders die Mesdag hebben bijgestaan: George Hendrik Breitner, Théophile de Bock, Sientje Mesdag- van Houten en Bernard Blommers.

Vanwege de VVNK-bijdrage aan de publicatie ‘De Schilders van het Panorama van Scheveningen’ wordt er een een speciale lezing over de totstandkoming van het Panorama voor VVNK-leden georganiseerd. Deze lezing wordt gegeven op donderdag 8 juli om 15.00 uur. Aansluitend is er tot 17.00 uur de gelegenheid de tentoonstelling te bekijken.

Zaterdag 31 oktober 2020 [GEANNULEERD]: bezoek aan Anatomiegebouw en aan Bibliotheek Neude in Utrecht

Zaterdag 31 oktober 2020 [GEANNULEERD]: bezoek aan Anatomiegebouw en aan Bibliotheek Neude in Utrecht

In verband met de aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus is het bezoek aan Utrecht helaas geannuleerd. Deelnemers krijgen per e-mail bericht over de annulering.

Op zaterdag 31 oktober bezoeken we het Anatomiegebouw van de voormalige Rijks Veeartsenijschool van de architect Joseph Crouwel uit 1921. Het pand is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Daarna maken we een korte wandeling over het vroegere terrein van de faculteit Diergeneeskunde, langs gebouwen als de Paardenkathedraal en het Instituut Chirurgie. Ten slotte bezoeken we het prachtig gerestaureerde, voormalige postkantoor – nu bibliotheek – aan het Neude, ook van Crouwel. Het hele programma is te vinden in het septembernummer van de Rond 1900.