Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.
Geen berichten gevonden.

Eerdere evenementen

zaterdag 8 september: bezoek aan Bergen op Zoom en Sint-Annaland

zaterdag 8 september: bezoek aan Bergen op Zoom en Sint-Annaland

Op zaterdag 8 september maken we een bijzondere excursie naar Bergen op Zoom en Tholen, plaatsen waar we niet elke dag komen. In Bergen op Zoom bezoeken we de Boeyinga kerk en de Suikerfabriek Zeeland en daarna gaan we, per bus, naar Tholen. We zien art-nouveau boerderijen en het interieur van Luchtenburg en gaan dan naar Sint-Annaland naar de expositie Gloeiende Glazuren over het werk van Chris Lanooy.

Zie voor meer informatie het augustus-nummer van  ‘Rond 1900’.

Vrijdag 20 juli: Art Nouveau in Den Haag (tentoonstelling en wandeling)

Vrijdag 20 juli: Art Nouveau in Den Haag (tentoonstelling en wandeling)

De tentoonstelling Art Nouveau in Nederland in het Gemeentemuseum geeft een goed overzicht van het ontstaan en de kenmerken van de Nederlandse variant van Art Nouveau. Deze Nieuwe Kunst, zoals deze stroming toen ook genoemd werd, heeft zich in vele vormen gemanifesteerd, van architectuur tot boekomslagen en van ceramiek tot japonnen. Het museum heeft zijn uitgebreide collectie tijdelijk aangevuld met belangrijke stukken uit andere musea en geeft zo een goed beeld van deze stroming.

Na een bezoek aan de tentoonstelling nemen de gidsen van ’t Gilde ons mee voor een rondleiding door het Haagse Statenkwartier waar zich veel huizen bevinden uit de Art Nouveau periode.

Zondag 10 juni: Symposium De wereld van Art Nouveau

Georganiseerd door Museum Prinsenhof, met onder meer de VVNK-voorzitter Eddy Engelsman als gastspreker.

Museum Prinsenhof Delft wil in een symposium op World Art Nouveau Day de brede kijk op de belangrijke kunststroming Art Nouveau in Nederland delen.

Inhoud
Gedurende de middag komen drie thema’s aan bod door middel van acht sprekers die ieder vijftien minuten spreken. De dag wordt begeleid door Suzanne Klüver (dagvoorzitter), zij zal na ieder thema een vragenronde van een kwartier begeleiden.

Thema 1: Art Nouveau in het museum
Op dit moment zijn er in Nederland diverse musea die aandacht besteden aan de Art Nouveau door middel van tentoonstellingen of (vernieuwde) vaste presentaties. Toeval, of is er sprake van een hernieuwde interesse in deze periode? Welke nieuwe inzichten hebben deze tentoonstellingen opgeleverd?
– David de Haan, conservator kunstcollecties Museum Prinsenhof Delft
– Jan de Bruijn, conservator Gemeentemuseum Den Haag

Thema 2: Art Nouveau als handel- en verzamelobject
Kunst uit de periode van de art nouveau is nog altijd een geliefd verzamelobject. Wat is hierbij de visie op de markt? Welk type verzamelaars zijn er? En kunnen we spreken over bepaalde trends? In dit blok worden best practices van beurzen, speciale veilingen en online verkoop besproken. Maar naast de commerciële visie wordt ook de passie van het verzamelen van dit erfgoed besproken.
– Marcel Brouwer (Taxateur 20ste-eeuwse toegepaste Kunst en design, Vendu Notarishuis, Rotterdam)
– Issabella van Baaren (Issabella-Interiors)

Thema 3: Art Nouveau als (levend) erfgoed
De art nouveau betreft niet alleen kunstvoorwerpen in musea, kunsthandels en woonhuizen, maar is ook zeer belangrijk geweest in de architectuur. Hoe zichtbaar is de nieuwe kunst in Nederland? En welke rol speelt de kunststroming vandaag de dag nog bij het algemeen publiek? Verschillende instellingen en verenigingen geven eigentijdse voorbeelden waarmee zij de aandacht voor kunst rond 1900 levendig houden.
– Twan van Rooij (senior projectmedewerker Raap)
– Eddy Engelsman (voorzitter Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900)
– Valentijn Carbo (Onderzoeker Museumhuizen, Vereniging Hendrick de Keyser)

Wanneer: Zondag 10 juni
Tijd: 13.00-18.00 uur
Waar: Museum Prinsenhof Delft, Van der Mandelezaal
Kosten: €15,-
Aanmeldenaanmelding-prinsenhof@delft.nl o.v.v. ‘symposium 10 juni’. Ook zijn de kaarten verkrijgbaar bij de balie van het museum.

Aanmelding geschiedt dus niet via de VVNK maar rechtstreeks bij het Museum Prinsenhof.

Zaterdag 9 juni 2018: bezoek aan Art Nouveau/Nieuwe Zakelijkheid in Delft

Zaterdag 9 juni 2018: bezoek aan Art Nouveau/Nieuwe Zakelijkheid in Delft

Het bezoek aan de tentoonstelling Art Nouveau/Nieuwe Zakelijkheid in de Prinsenhof in Delft combineren we met lezingen van twee bestuursleden, die direct aansluiten bij hetgeen op de tentoonstelling is te zien. Na de rondleiding op de tentoonstelling is er een lunchpauze en daarna gaan we naar het Agnetapark, de wijk die de industrieel Van Marken bouwde voor zijn arbeiders.

Lezingen
Eddy Engelsman vertelt over zijn onderzoek naar de glas-in-loodramen van Johan Thorn Prikker en Harm Kamerlingh Onnes. Deze waren voor het huis van Hugo Tutein Nolthenius, een andere bekende industrieel uit die tijd. Lieske Tibbe geeft een nadere toelichting op de ontwerpen van R.N. Roland Holst voor Calvé, waarvan een aantal objecten op de tentoonstelling te zien zijn.

Voor meer informatie zie het mei-nummer van  ‘Rond 1900’.

Bezoek Roosendaal

Bezoek Roosendaal

zaterdag 21 april 2018

In Roosendaal wordt aandacht besteed aan de architect Jacques Hurks (1890-1977). De excursie leidt langs panden van Hurks (onder meer woningen in de Ludwigstraat en de St. Josephkerk) en een bezoek aan de Hurkstentoonstelling in het Tongerlohuys. In de Ludwigstraat bouwde Hurks tussen 1927 en 1940 negentien woningen. Meer informatie in het maartnummer van de Rond 1900.

Maximum aantal deelnemers: 50.