Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.
Geen berichten gevonden.

Eerdere evenementen

Zaterdag 18 april 2020 [GEANNULEERD]: Bezoek aan Radio Kootwijk

Zaterdag 18 april 2020 [GEANNULEERD]: Bezoek aan Radio Kootwijk

In verband met het COVID-19 (coronavirus) is het bezoek aan Kootwijk helaas geannuleerd. Deelnemers krijgen per e-mail bericht over de annulering.

Radio Kootwijk is het voormalig zenderpark op de Veluwe, ooit opgericht als communicatieverbinding met Indië. In het hart van het antennesystem staat het radiostation, ontworpen door de architect Julius Luthmann (1890-1973). Hij liet zich inspireren door het zendstation in het Duitse Nauen en dankzij zijn belangstelling voor Egyptische mythologie, ook door een sfinx. De bekendste bijnaam van dit gebouw is ‘de Kathedraal’.

Het gebouw in art-deco stijl is inmiddels een rijksmonument. Het is een mengvorm van de Berlijnse en Amsterdamse School. De sculpturen zijn van de beeldhouwer Hendrik van den Eijnde.

Zie voor meer informatie de Rond 1900 van februari.

Zaterdag 21 maart 2020 [UITGESTELD]: ALV en bezoek aan het Drents Museum

Zaterdag 21 maart 2020 [UITGESTELD]: ALV en bezoek aan het Drents Museum

In verband met  het COVID-19 (coronavirus) is het Drents Museum  tot 1 april gesloten. De tijdelijke sluiting maakt het noodzakelijk om de ALV van de VVNK op 21 maart uit te stellen.

De VVNK wacht de ontwikkelingen af voordat een nieuwe datum voor de ALV wordt vastgesteld.

De jaarlijkse Algemene Leden Vergadering (ALV) wordt gehouden in de Statenzaal van het Drents Museum.  Na de ALV brengen we een bezoek aan de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. In de tentoonstelling presenteert het Drents Museum werk van grote kunstenaars uit de 19de en 20ste eeuw die de natuur van Drenthe ontdekten en op doek vastlegden. Kunstwerken van onder meer Israëls, Mesdag en Van Gogh laten de unieke eigenschappen van Drenthe zien. Hoofdconservator Annemiek Rens zal een inleiding verzorgen. Waarna we op eigen gelegenheid de tentoonstelling kunnen bezoeken.

Zie voor meer informatie de Rond 1900 van februari.

Maandag 27 januari 2020: bezoek aan de BRAFA (Brussels Art Fair), Brussel

Maandag 27 januari 2020: bezoek aan de BRAFA (Brussels Art Fair), Brussel

De BRAFA (Brussels Art Fair) heeft de VVNK uitgenodigd voor een Vriendendag op de BRAFA op maandag 27 januari 2020. De BRAFA trekt jaarlijks meer dan 65.000 bezoekers. Zowel ‘kopers’ als ‘kijkers’ zijn welkom. De beurs wordt van zondag 26 januari t/m zondag 2 februari 2020 gehouden en is in 65 jaar uitgegroeid tot een belangrijk internationaal evenement. Het is de oudste kunstbeurs ter wereld, en behoort tot de top 5 kunst- en antiekbeurzen. Aan de beurs doen 133 kunsthandels uit 14 landen mee: variërend van kunst uit de klassieke oudheid tot hedendaagse kunst. Er is ook altijd veel werk van Nederlandse kunstenaars uit de periode 1880-1940 te zien. Volgens de organisatie is de BRAFA niet slechts een kunstbeurs, maar een gebeurtenis gewijd aan de bevordering van kunst in al zijn vormen.

Zaterdag 18 januari 2020: bezoek aan Alkmaar met o.a. uitreiking Scriptieprijs 2019

Zaterdag 18 januari 2020: bezoek aan Alkmaar met o.a. uitreiking Scriptieprijs 2019

Op zaterdag 18 januari zullen weer de tweejaarlijkse scriptieprijzen worden  uitgereikt. De VVNK heeft studenten kunstgeschiedenis,  cultuurwetenschappen en architectuur die een scriptie hebben gemaakt op het gebied van kunst en/of architectuur in de periode 1880-1940, gevraagd mee te doen. De winnaars houden een presentatie over hun onderwerp. De prijzen worden uitgereikt in Stadskaffee Laurens, het voormalig politiebureau.

Na de uitreiking en de lunch is een bezoek gepland aan Het Hooge Huys en aan de tentoonstelling De Toorop Dynastie in Stedelijk Museum Alkmaar. Het pand met de naam Het Hooge Huys werd in opdracht van de voormalige gelijknamige verzekeringsmaatschappij gebouwd. Het gebouw is samen met het ernaast liggende politiebureau ontworpen door Alexander Kropholler (1881-1973) in de stijl van het traditionalisme.

 

Woensdag 20 november 2019: bezoek aan Voorburg

Woensdag 20 november 2019: bezoek aan Voorburg

In Museum Swaensteyn bezoeken we de tentoonstelling over het werk van
Albert van Essen & Aad de Heij. Albert van Essen (1890-1967) was een Voorburgse architect die zich liet inspireren door de Nieuwe Haagse School. Hij zag een ontwerp als een ‘Gesamtkunstwerk’, als een eenheid van exterieur en interieur. In de samenwerking met de Voorburgse kunstenaar Aad de Heij (1899-1973) komt dat tot uiting. De Heij ontwierp veel gevelstenen en beeldhouwwerken, die met hun strakke vormentaal goed aansloten bij
de architectuur van Van Essen.

Na een inleiding op de tentoonstelling door architect Ernst Manger maken we een korte wandeling langs de panden van Van Essen die dichtbij het museum liggen.

Zie voor meer informatie het septembernummer van de Rond 1900.