Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.

Zaterdag 17 augustus 2024: bezoek aan tentoonstelling Draadkrachtig! in Museum De Wieger te Deurne

Zaterdag 17 augustus 2024: bezoek aan tentoonstelling Draadkrachtig! in Museum De Wieger te Deurne

Op 17 augustus bezoeken we de tentoonstelling Draadkrachtig! Weef- en borduurkunst 1920-1970 in Museum De Wieger te Deurne. Voorafgaand aan het museumbezoek krijgt u een inleiding over het huis en leven van dokter Wiegersma. Daarna vertelt museumdirecteur Katjuscha Otte ons meer over de expositie.

Het wandkleed Dieu Avertit van Ayda van Rees hing vroeger in de eetkamer van De Wieger. Uitgeleend door het Textielmuseum in Tilburg, vormt het nu een topstuk van de tentoonstelling Draadkrachtig! Weef- en borduurkunst 1920-1970. Verder zijn er tapijten, kleden en ontwerpen van onder meer Bart van der Leck, Willem van Konijnenburg  en Pieter Wiegersma te zien.

In 1923 maakte huisarts Hendrik Wiegersma kennis met Adya en Otto van Rees. Het echtpaar woonde tijdelijk in Deurne, waar ze bijkwamen van een zwaar treinongeval. De ontmoeting was zeer bepalend voor Wiegersma: het zette hem tot schilderen aan en zijn huis werd een ontmoetingsplek voor kunstenaars.

Kosten
De kosten voor het museumbezoek incl. ontvangst met thee/koffie bedragen € 15,- voor VVNK-leden en € 20,- voor niet-leden.

Meer informatie over het programma, adres en de bereikbaarheid van Museum De Wieger vindt u in de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Aanmelden vóór
zaterdag 10 augustus 2024
Door middel van het

Eerdere evenementen

Zaterdag 24 juni 2023: bezoek aan tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar

Zaterdag 24 juni 2023: bezoek aan tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar

Eind negentiende eeuw buitelen in Frankrijk, België en Duitsland nieuwe schilderstijlen over elkaar heen: van impressionisme tot fauvisme en symbolisme. Nederland blijft echter in de ban van het realisme van de Haagse School met zijn polderlandschappen en taferelen uit het vissersleven. Rond de eeuwwisseling organiseren enkele vooruitstrevende kunstenaars internationale tentoonstellingen waardoor Nederland eindelijk kennis maakt met de nieuwe kunststromingen. Op de kunstenaars die later de Bergense School vormen, maken vooral de werken van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier een enorme indruk. Onder die invloed ontwikkelt zich uiteindelijk omstreeks 1915 in Bergen een nieuwe expressionistische stijl.

In de tentoonstelling ‘Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier en de Bergense School’ worden veelzeggende combinaties van werken gemaakt van Bergense Schoolkunstenaars als Leo Gestel, Gerrit Willem van Blaaderen en Else Berg met die van Van Gogh, Cézanne en Le Fauconnier. Voor de gelegenheid zijn diverse schilderijen gerestaureerd.

Op zaterdag 24 juni zal Drs. Marjan van Heteren, conservator en samensteller van de tentoonstelling, speciaal voor de leden van de VVNK een inleiding houden op de tentoonstelling.

Zie voor meer informatie de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Zaterdag 13 mei 2023: bezoek aan Dordrechts Museum en stadswandeling

Zaterdag 13 mei 2023: bezoek aan Dordrechts Museum en stadswandeling

De in Dordrecht geboren Jan Veth (1864-1925) heeft nu een grote overzichtstentoonstelling in het Dordrechts Museum. Als schilder en als criticus had hij veel invloed in de kunstwereld rond 1900.

Jan Veth kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam en werd vooral bekend als portretschilder. Daarnaast was hij ook dichter en bevriend met de Tachtigers, o.a. met Albert Verweij waarvan hij een bekend portret schilderde. Als kunstcriticus had hij een goed oog voor vernieuwingen en zag hij al vroeg de kracht van Vincent van Gogh. Tevens zette hij zich in voor monumentenzorg en was hij een van de oprichters van de Vereniging Hendrick de Keyser. In de tentoonstelling in het Dordrechts Museum wordt de veelzijdigheid van deze kunstenaar belicht.

De excursiedeelnemers krijgen een speciale rondleiding door de tentoonstelling.

Maison l’Art Nouveau verzorgt de stadswandeling: een wandeling van anderhalf uur. Hoewel Dordrecht niet direct bekend staat als een Art-Nouveau stad, zijn er toch veel interessante panden te vinden. Onder de deskundige leiding van Olga Harmsen ziet u veel wat nog voor anderen verborgen is.

Zie voor meer informatie de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Zaterdag 25 maart 2023: ALV en bezoek tentoonstelling ‘Kunstenaarsdorpen’ in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Zaterdag 25 maart 2023: ALV en bezoek tentoonstelling ‘Kunstenaarsdorpen’ in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de VVNK zal plaatsvinden in de ochtend van 25 maart in het Zuiderzeemuseum te Enkhuizen. In de middag wordt er een lezing verzorgd door André Groeneveld, conservator van het museum en samensteller van de tentoonstelling ‘Kunstenaarsdorpen’. Daarna is er de mogelijkheid de tentoonstelling te bezoeken.

In navolging van Barbizon ontstonden ook in ons land diverse kunstenaarsdorpen, zoals Volendam, Urk, Katwijk en Domburg. Deze vier dorpen vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling die 130 werken omvat. Grote blikvanger is de opstelling van 70 werken boven en naast elkaar, zoals in de Parijse Salon gebruikelijk was. Hier hangen werken uit tientallen Europese kunstenaarsdorpen, zoals Etretat, Giverny, Nunspeet, Skagen, Barbizon, Capri en Anseremme, van onder andere Max Lieberman, Gustave Courbet en Jens Ferdinand Willumsen. Daarnaast zijn er authentieke schilderskisten en gebruiksvoorwerpen te zien evenals een verzameling ansichtkaarten uit de kunstenaarsdorpen.

Zie voor meer informatie de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Zaterdag 4 februari 2023: uitreiking scriptieprijzen en aanvullend programma in Leiden

Zaterdag 4 februari 2023: uitreiking scriptieprijzen en aanvullend programma in Leiden

Op zaterdag 4 februari worden weer de VVNK-scriptieprijzen uitgereikt. De VVNK heeft studenten kunstgeschiedenis, cultuurwetenschappen en architectuur die een scriptie hebben gemaakt op het gebied van kunst en/of architectuur in de periode 1880-1940, gevraagd mee te doen. De winnaars houden een presentatie over hun onderwerp. De prijzen worden uitgereikt in Cultureel Centrum Scheltema in Leiden (voorheen N.V. Fabriek van Wollen Dekens v/h J. Scheltema Jzn. 1817-1958).

Na de lunch is er een middagprogramma met presentaties door Prosper de Jong, conservator kunstnijverheid Museum De Lakenhal, Peter van der Geer, bestuurslid Jesse Stichting (Hendrik Johannes Jesse, Leids architect), en Maarten Nubé (Alg. Handelsblad glas-in-loodraam, Harm Kamerlingh Onnes). Na deze presentaties is er de mogelijkheid een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Museum De Lakenhal.

VVNK-leden ontvangen per e-mail een uitnodiging met het programma en aanvullende informatie.

Donderdag 8 december 2022: bezoek aan tentoonstelling Suze Robertson en bezoek aan Scheveningen

Donderdag 8 december 2022: bezoek aan tentoonstelling Suze Robertson en bezoek aan Scheveningen

Vanwege de enorme belangstelling voor deze excursie in november,  organiseren we een tweede excursie met hetzelfde programma in december.

Ter ere van het honderdste sterfjaar van de Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855-1922) presenteert Museum Panorama Mesdag een bijzondere overzichtstentoonstelling met bekend en onbekend werk uit museale- en privécollecties.

De Heilige Antonius Abtkerk staat aan het einde van de Scheveningseweg en is in 1926-1927 gebouwd door vader Joseph Cuypers en zoon Pierre jr., in een zakelijk-expressionistische stijl, met een rijk versierd art-deco interieur. Opvallend is het grote, kleurrijke mozaïek, ontworpen door Antoon Molkenboer, dat de cholera-epidemie van 1848 herdenkt. Ook telt het kerkgebouw 73 glas-in-loodramen en opvallend gestileerd bronswerk van de gebroeders Brom. Zie de recensie in de laatste Rond 1900 over het pas verschenen boek.

Alle VVNK-leden ontvangen per e-mail een uitnodiging met het programma en aanvullende informatie.