(Batavia 1872 - 1947 Breteuil-sur-Iton (Fr.))
Jan Zoetelief Tromp, oorspronkelijk Jan Tromp geheten, was doof geboren. Zijn grootmoeder verkocht haar huis en inboedel en vertrok met hem naar Europa om specialisten te bezoeken. Een medische oplossing was er niet en zo kwam hij op het doveninstituut in Rotterdam, waar hij leerde liplezen en praten. Weer terug in Nederlands-Indië kreeg hij privéles van een gouvernante. Hij kon goed tekenen en zo werd besloten dat hij naar de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten zou gaan. Nog voor zijn vertrek liet hij officieel de naam van zijn grootmoeder bij zijn naam voegen. In 1893 werd hij ingeschreven bij de Haagse Academie en van 1893 – 1895 bezocht hij de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam.
Na zijn studie in Amsterdam keerde Zoetelief Tromp in 1895 terug naar Den Haag; daar werd de jonge schilder opgenomen in het kunstenaarsmilieu rond Pulchri Studio. Hij ontmoette zo onder anderen de schilder Bernard Blommers en zijn familie; in 1899 trouwde hij met Marie, de jongste dochter van Blommers. Het echtpaar Zoetelief Tromp kreeg zeven kinderen, die hij meermalen portretteerde.
Het werk van Zoetelief Tromp omvat schilderijen, tekeningen, etsen en litho’s. Met zijn schilderijen, in het voetspoor van de Haagse School maar met een lichter en zonniger coloriet, had hij vrij snel succes. Hij exposeerde en verkocht veel in de jaren omstreeks 1900. In 1899 verhuisde hij naar Blaricum, waar hij een atelierwoning liet bouwen. Hoewel zijn schilderijen zelden gedateerd zijn, kan globaal gezegd dat de schilderijen met kinderen en geitjes uit de Blaricumse tijd zijn.
Door de Eerste Wereldoorlog liep de verkoop naar Engeland, Schotland en Amerika terug. De familie verhuisde in 1919 naar Katwijk aan Zee, waar Zoetelief Tromp zomers ook al veel was geweest om te schilderen. Daar zijn vele strandtaferelen met spelende kinderen en schelpenvissers ontstaan.
Door de crisis aan het eind van de jaren twintig viel de kunsthandel opnieuw bijna stil. Het gezin vertrok in 1928 naar Frankrijk nabij Breteuil-sur-Iton, waar de oudste zoon al eerder een kippenfokkerij was begonnen. Daar schilderde Zoetelief Tromp tot aan zijn overlijden in 1947.
De stichting Jan Zoetelief Tromp beheert een database met rond de 550 werken.
Fotografie: Iwan Baan
Tekstbewerking: Lieske Tibbe