Regteren Altena, Martinus van

(Amsterdam 1866 - 1908 Nunspeet)

a. Zelfportret, 1905; olieverf op doek, 42,5 x 32,5.

Van Regteren Altena, die afkomstig was uit een gegoede familie, volgde aanvankelijk een opleiding tot architect aan de Polytechnische School te Delft, maar besloot na het behalen van zijn ingenieursdiploma (1892) dat hij toch liever schilder wilde worden. Hij ging daarop studeren aan de Rijksakademie en werd in 1894 lid van Arti et Amicitiae. Ondertussen maakte hij enkele buitenlandse studiereize, o.a. naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië. Van 1897 tot 1899 woonde hij in Parijs, waar hij naar model tekende op de Académie Colarossi en optrok met Martin Monnickendam en Pieter Dupont, die daar toen ook verbleven. Na zijn terugkeer vestigde hij zich eerst in Laren en daarna in het nabij gelegen Bussum, waar hij raadgevingen kreeg van Jan Veth. Hij ging nu ook exposeren, o.a. op de ledententoonstellingen van Arti et Amicitiae. Terwijl hij net enige bekendheid begon te krijgen, kreeg hij TBC. Hij verhuisde daarom in 1907 naar Nunspeet, een dorp dat bij meer schilders in trek was, in de hoop dat de buitenlucht hem daar goed zou doen, maar het mocht niet meer baten.

b. Atelierinterieur, ca. 1905; olieverf op doek, 55 x 38.

Van Regteren Altena heeft in zijn korte loopbaan landschappen, figuurstukken, portretten en interieurs geschilderd in een doorwerkte, realistische stijl. Hij heeft daarnaast veel getekend en geaquarelleerd en enkele etsen gemaakt. Zijn jongere zuster Marie (1868-1958) was ook schilderes en is, als een van de ‘Amsterdamse Joffers’, veel bekender geworden dan haar broer.

Dit artikel (van de hand van Jan Jaap Heij) is met toestemming van de rechthebbenden (Drents Museum en uitgever WBOOKS BV) ontleend aan het boek 'Vernieuwing & Bezinning' dat niet meer zal worden herdrukt.

Copyright afbeeldingen:
ab. Tom Haartsen, Ouderkerk a/d Amstel