Koning, Edzard Willem (Edzard)

(Winschoten 1869 - 1954 Den Haag)

a. Twee illustraties uit: Frederik van Eeden, De Kleine Johannes (Mouton & Co), 1895; litho’s, ieder 11 x 16.

In tegenstelling tot zijn oudere broer Arnold ging Edzard Koning niet naar de Rijksakademie, maar naar de academie in Den Haag (1886-1891). Wel volgde hij zijn broer daarna naar Parijs, waar hij ongeveer een jaar doorbracht. Na een trektocht door Normandië en Bretagne keerde hij vervolgens terug naar Den Haag en raakte daar bevriend met Simon Moulijn. In 1895 betrokken ze samen een atelier in Rheden, waar Moulijn hem leerde lithograferen. In deze techniek vervaardigde Koning o.a. een serie sfeervolle illustraties voor een luxe uitgave van De Kleine Johannes van Frederik van Eeden (1895), die veel lof oogstte. Verder legde hij zich in deze jaren vooral toe op het tekenen in pastel, waarmee hij een reeks gevoelige, dromerige landschappen en dorpsgezichten maakte, die een sprookjesachtige sfeer uitstralen.

b. Boerderij in de schemering, 1905; olieverf op doek, 70 x 107.

Na zijn huwelijk met een notarisdochter uit Assen, ging Koning in 1900 in Scherpenzeel wonen. Hij ging weer veel in olieverf schilderen, vooral landschappen en stads- en dorpsgezichten, in een kleurige impressionistische stijl, waarmee hij echter het niveau van zijn vroegere periode niet meer geheel kon evenaren. Daarnaast bleef hij af en toe illustraties, kalenders en ander drukwerk vervaardigen, meestal in lithografie. In 1904 verhuisde hij naar Nunspeet en van daaruit in 1918 naar Amersfoort. Tot het bekendste werk uit deze periode behoren de tientallen kleine aquarellen, die hij in ca. 1914-18 maakte ter illustratie van een drietal Verkade-albums. In 1926 ging hij tenslotte weer in Den Haag wonen, maar hij werkte nu vrijwel ieder jaar enige maanden in Voorthuizen, waar hij een zomerhuis met atelier liet bouwen naast het huis van Arnold. Daarnaast werkte hij ook geregeld in andere streken van Nederland (o.a. in Drenthe) en maakte hij meerdere buitenlandse reizen. De oorlogsjaren bracht hij gedeeltelijk in Assen bij familie van zijn vrouw door.

Dit artikel (van de hand van Jan Jaap Heij) is met toestemming van de rechthebbenden (Drents Museum en uitgever WBOOKS BV) ontleend aan het boek 'Vernieuwing & Bezinning' dat niet meer zal worden herdrukt.

Copyright afbeeldingen:
ab. Fotodienst Provincie Drenthe