Koning, Arnold Hendrik (Arnold)

(Winschoten 1860 - 1945 Barneveld)

a. Boom in landschap, ca. 1905/10; pastel op karton, 35 x 24.

Koning was de oudste van drie broers, van wie de jongste (Edzard) ook schilder werd. De middelste werd jurist, net als zijn vader. Na het gymnasium ging Koning naar de Rijksakademie in Amsterdam, waar hij tot 1885 de lessen volgde. Vervolgens verhuisde hij naar Den Haag, van waaruit hij in 1886 voor enkele jaren naar Parijs vertrok. Daar woonde hij enige tijd in bij Theo van Gogh en raakte zo bevriend met diens broer Vincent. Met deze zou hij na zijn terugkeer in 1889 nog enige tijd blijven corresponderen.

b. Gezicht op Dordrecht, ca. 1910/15; olieverf op doek, 90 x 120.

Terug in Nederland ging Koning weer in Den Haag wonen, waar hij nog een jaar les nam aan de academie. Hij ging zich nu toeleggen op de landschapsschilderkunst en maakte regelmatig lange tochten door Nederland, waarbij hij veel in Gelderland en Drenthe werkte. In 1892 kreeg hij een Koninklijke Subsidie en kort daarop vestigde hij zich in Ede. Hier bleef hij wonen totdat hij 1918 naar Barneveld verhuisde. Om zoveel mogelijk midden in de natuur te kunnen zijn, liet hij kort daarop aan de rand van het nabijgelegen dorp Voorthuizen een huis bouwen, waarin hij tot op hoge leeftijd aan een omvangrijk oeuvre zou doorwerken.
Dat oeuvre bestaat in hoofdzaak uit landschappen, al heeft Koning ook zo nu en dan stadsgezichten en genretaferelen geschilderd. Zijn stijl sloot aanvankelijk nauw aan bij de Haagse School, maar werd later wat losser en kleuriger. Behalve olieverfschilderijen heeft hij ook geregeld aquarellen en pastels gemaakt.

Dit artikel (van de hand van Jan Jaap Heij) is met toestemming van de rechthebbenden (Drents Museum en uitgever WBOOKS BV) ontleend aan het boek 'Vernieuwing & Bezinning' dat niet meer zal worden herdrukt.

Copyright afbeeldingen:
ab. JAV Studio’s, Assen