Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.

Zaterdag 8 juni 2024: stadswandeling in Wageningen met bezoek aan Schip van Blaauw en De Casteelse Poort

Zaterdag 8 juni 2024: stadswandeling in Wageningen met bezoek aan Schip van Blaauw en De Casteelse Poort

Vanwege de grote belangstelling organiseert de VVNK een tweede bezoek aan het Schip van Blaauw in Wageningen. Dit combineren we met een stadswandeling en bezoek aan stadsmuseum De Casteelse Poort, waar we een lezing krijgen over de collectie Johan Haak, die onlangs met een belangrijke schenking is uitgebreid.

Johannes Joseph Haak wordt geboren op 28 maart 1890 in Wageningen. In 1906 vertrekt hij naar Haarlem, waar hij een jaar later begint aan een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool. Deze opleiding breekt hij af in 1911. In de jaren van en na de tweede Wereldoorlog heeft hij vele tekenlessen gegeven. Voorafgaand aan zijn pensioen werkt hij van 1951 tot 1956 bij de Landbouwhogeschool als docent handtekenen en als botanisch tekenaar. Hij overlijdt op 9 juni 1977 in Bennekom.

Johannes Haak: Uiterwaarden bij Renkum – juli 1958, aquarel

Stadswandeling en lunch
Tijdens de stadswandeling op weg naar het Schip van Blaauw, wordt er extra aandacht geschonken aan de gebouwen uit ‘onze periode’ zijn neergezet en opmerkelijke stijlkenmerken hebben. De lunch is inbegrepen en vindt plaats in het Schip.

Kosten
De kosten voor alle activiteiten incl. lunch bedragen € 29,- voor VVNK-leden en € 39,- voor niet-leden. Maak gebruik van de Museumkaart bij De Casteelse Poort.

Meer informatie over het programma, de bereikbaarheid en parkeergelegenheid vindt u in de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Aanmelden vóór
zaterdag 1 juni 2024
Door middel van het

Eerdere evenementen

ALV in Assen en bezoek aan de tentoonstelling Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Répin

ALV in Assen en bezoek aan de tentoonstelling Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Répin

Zaterdag 25 maart 2017

Op zaterdag 25 maart vindt de Algemene Ledenveradering plaats in de statenzaal van het Drents Museum. Na de lunch zal er door Jan Jaap Heij een presentatie worden gegeven over de totstandkoming en de uitbreiding van de collectie van de SSK. Daarna zal een van conservatoren van het museum het verhaal vervolgen: wat gebeurt er nu met deze collectie en wat zal er in de toekomst mee gebeuren. Tot slot geeft Annemiek Rens, conservator van het Drents museum, een korte inleiding op de tentoonstelling ‘Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Répin 1870-1900’. Een inleiding op de tentoonstelling kunt u in de Rond 1900 van december 2016 lezen. Zie het maart-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Bezoek aan Museum MORE in Gorssel

Bezoek aan Museum MORE in Gorssel

Zaterdag 11 februari 2017

We bezoeken Museum MORE, het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Het museum heeft topwerken van modern-realistische kunstenaars zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen. Momenteel toont Museum MORE het zeldzame dubbeltalent van Johan van Hell (1889-1952). Zijn fijnzinnige schilderijen in sprankelende kleuren zijn een ijzersterke mix van vorm en verhaal. Balancerend op de rand van melancholie en optimisme, toont Van Hell zich nog altijd als een geëngageerd en geamuseerd waarnemer. Caroline Roodenburg, de samensteller van deze tentoonstelling, zal een inleiding verzorgen. Een gids van het museum zal iets vertellen over de bijzondere collectie van het museum. Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Symposium Sporen van Nieuwe Kunst in verre streken in Arnhem

Symposium Sporen van Nieuwe Kunst in verre streken in Arnhem

Zaterdag 28 januari 2017

Ons tweejaarlijkse symposium gaat dit keer over architectuur, kunst en kunstnijverheid in enkele overzeese gebieden zoals het voormalig Nederlands Indië, Zuid-Afrika en Curaçao. De eerste twee lezingen zijn voornamelijk gewijd aan architectuur, na de lunchpauze richt de aandacht zich meer op kunst en kunstnijverheid. Het symposium wordt op een toepasselijke plek gehouden namelijk in het congrescentrum de Kumpulan op het landgoed Bronbeek in Arnhem. In de lunchpauze is er gelegenheid om het terrein te bekijken en/of de tentoonstelling 'Van KNIL-militair tot meester-architect' over Charles en Richard Schoemaker te bezoeken. Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Bezoek uitbreiding Museum Het Schip te Amsterdam

Bezoek uitbreiding Museum Het Schip te Amsterdam

Zaterdag 26 November 2016

Museum Het Schip is onlangs uitgebreid met 1200 vierkante meters dankzij de toevoeging van een voormalig schoolgebouw. In deze nieuwe ruimte toont het museum de tentoonstelling 'Amsterdamse School, verbeelde idealen'. De tentoonstelling laat zien hoe breed geschakeerd de Amsterdamse School was. Architecten, kunstenaars, volkshuisvesters, bevlogen bestuurders en goed opgeleide ambachtslieden verbeeldden de idealen ieder op eigen wijze. In de ochtend bezoeken we naast de uitbreiding van het museum ook andere onderdelen van het museum zoals het voormalige postkantoor en een woning. Na de lunch maken we een bustour langs diverse bouw- en beeldelementen uit de Amsterdamse School. We bezoeken het gebouw "De Dageraad", gevestigd in het gelijknamige beroemde woningbouwcomplex.

Bezoek aan Katwijk

Bezoek aan Katwijk

Zaterdag 22 oktober 2016

Op zaterdag 22 oktober brengen wij een bezoek aan Katwijk. In het Katwijks Museum vindt op dit moment de tentoonstelling ‘B.J. Blommers (1845-1914) – de zonnige Haagse School’ plaats. Voorafgaand aan het tentoonstellingsbezoek geeft Evelien de Visser, mede-auteur van de tentoonstellingscatalogus, een lezing over de kunstenaar die jarenlang in het vissersdorp woonde en daar zonnige strandtaferelen schilderde. Na de lunch in het museum volgt een lezing van Leo Dubbelaar over de architect Hendrik Jesse. Deze architect, die bekend staat om zijn verrassende Hollandse Art Nouveau, heeft verschillende huizen in Katwijk en Leiden ontworpen. Dubbelaar, een kenner op het gebied van Hendrik Jesse, neemt ons mee op een wandeling langs panden en een wijk van de architect. De dag wordt afgesloten in strandpaviljoen ’t Centrum.