Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.

Zaterdag 17 augustus 2024: bezoek aan tentoonstelling Draadkrachtig! in Museum De Wieger te Deurne

Zaterdag 17 augustus 2024: bezoek aan tentoonstelling Draadkrachtig! in Museum De Wieger te Deurne

Op 17 augustus bezoeken we de tentoonstelling Draadkrachtig! Weef- en borduurkunst 1920-1970 in Museum De Wieger te Deurne. Voorafgaand aan het museumbezoek krijgt u een inleiding over het huis en leven van dokter Wiegersma. Daarna vertelt museumdirecteur Katjuscha Otte ons meer over de expositie.

Het wandkleed Dieu Avertit van Ayda van Rees hing vroeger in de eetkamer van De Wieger. Uitgeleend door het Textielmuseum in Tilburg, vormt het nu een topstuk van de tentoonstelling Draadkrachtig! Weef- en borduurkunst 1920-1970. Verder zijn er tapijten, kleden en ontwerpen van onder meer Bart van der Leck, Willem van Konijnenburg  en Pieter Wiegersma te zien.

In 1923 maakte huisarts Hendrik Wiegersma kennis met Adya en Otto van Rees. Het echtpaar woonde tijdelijk in Deurne, waar ze bijkwamen van een zwaar treinongeval. De ontmoeting was zeer bepalend voor Wiegersma: het zette hem tot schilderen aan en zijn huis werd een ontmoetingsplek voor kunstenaars.

Kosten
De kosten voor het museumbezoek incl. ontvangst met thee/koffie bedragen € 15,- voor VVNK-leden en € 20,- voor niet-leden.

Meer informatie over het programma, adres en de bereikbaarheid van Museum De Wieger vindt u in de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.

Aanmelden vóór
zaterdag 10 augustus 2024
Door middel van het

Eerdere evenementen

Bezoek aan de St. Bernulphuskerk in Oosterbeek en het Museum Arnhem

Bezoek aan de St. Bernulphuskerk in Oosterbeek en het Museum Arnhem

Zaterdag 6 mei 2017

Op zaterdag 6 mei brengen we een bezoek aan de Bernulphuskerk in Oosterbeek. In deze kruiskerk uit 1885 bevinden zich een prachtige kruiswegstatie van Jan Toorop en houtsnijwerk van beeldhouwer F.W. Mengelberg. ens brengen we een bezoek aan het Museum Arnhem waar twee tentoonstellingen te zien zijn. De tentoonstelling Stijlloos, realisme versus abstractie’ wordt georganiseerd naar aanleiding van het 100 jarig bestaan van de internationale kunstbeweging De Stijl. Stijlloos toont de complexe tijdsgeest van optimisme en vooruitgang, maar ook van oorlog en opkomend fascisme aan de hand van het realisme. Er is onder andere werk te zien van Jan Mankes, Charley Toorop en Carel Willink. De andere tentoonstelling, ‘Van art nouveau tot art deco’, bevat verschillende topstukken uit de Arnhemsche Fayencefabriek. De objecten komen uit de collectie van Benno Steenaert en bieden een representatief overzicht van de productie van de Arnhemse fabriek. Zie het maart-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

ALV in Assen en bezoek aan de tentoonstelling Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Répin

ALV in Assen en bezoek aan de tentoonstelling Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Répin

Zaterdag 25 maart 2017

Op zaterdag 25 maart vindt de Algemene Ledenveradering plaats in de statenzaal van het Drents Museum. Na de lunch zal er door Jan Jaap Heij een presentatie worden gegeven over de totstandkoming en de uitbreiding van de collectie van de SSK. Daarna zal een van conservatoren van het museum het verhaal vervolgen: wat gebeurt er nu met deze collectie en wat zal er in de toekomst mee gebeuren. Tot slot geeft Annemiek Rens, conservator van het Drents museum, een korte inleiding op de tentoonstelling ‘Peredvizhniki, Russisch Realisme rond Répin 1870-1900’. Een inleiding op de tentoonstelling kunt u in de Rond 1900 van december 2016 lezen. Zie het maart-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Bezoek aan Museum MORE in Gorssel

Bezoek aan Museum MORE in Gorssel

Zaterdag 11 februari 2017

We bezoeken Museum MORE, het grootste museum voor Nederlands Modern Realisme. Het museum heeft topwerken van modern-realistische kunstenaars zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen. Momenteel toont Museum MORE het zeldzame dubbeltalent van Johan van Hell (1889-1952). Zijn fijnzinnige schilderijen in sprankelende kleuren zijn een ijzersterke mix van vorm en verhaal. Balancerend op de rand van melancholie en optimisme, toont Van Hell zich nog altijd als een geëngageerd en geamuseerd waarnemer. Caroline Roodenburg, de samensteller van deze tentoonstelling, zal een inleiding verzorgen. Een gids van het museum zal iets vertellen over de bijzondere collectie van het museum. Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Symposium Sporen van Nieuwe Kunst in verre streken in Arnhem

Symposium Sporen van Nieuwe Kunst in verre streken in Arnhem

Zaterdag 28 januari 2017

Ons tweejaarlijkse symposium gaat dit keer over architectuur, kunst en kunstnijverheid in enkele overzeese gebieden zoals het voormalig Nederlands Indië, Zuid-Afrika en Curaçao. De eerste twee lezingen zijn voornamelijk gewijd aan architectuur, na de lunchpauze richt de aandacht zich meer op kunst en kunstnijverheid. Het symposium wordt op een toepasselijke plek gehouden namelijk in het congrescentrum de Kumpulan op het landgoed Bronbeek in Arnhem. In de lunchpauze is er gelegenheid om het terrein te bekijken en/of de tentoonstelling 'Van KNIL-militair tot meester-architect' over Charles en Richard Schoemaker te bezoeken. Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Bezoek uitbreiding Museum Het Schip te Amsterdam

Bezoek uitbreiding Museum Het Schip te Amsterdam

Zaterdag 26 November 2016

Museum Het Schip is onlangs uitgebreid met 1200 vierkante meters dankzij de toevoeging van een voormalig schoolgebouw. In deze nieuwe ruimte toont het museum de tentoonstelling 'Amsterdamse School, verbeelde idealen'. De tentoonstelling laat zien hoe breed geschakeerd de Amsterdamse School was. Architecten, kunstenaars, volkshuisvesters, bevlogen bestuurders en goed opgeleide ambachtslieden verbeeldden de idealen ieder op eigen wijze. In de ochtend bezoeken we naast de uitbreiding van het museum ook andere onderdelen van het museum zoals het voormalige postkantoor en een woning. Na de lunch maken we een bustour langs diverse bouw- en beeldelementen uit de Amsterdamse School. We bezoeken het gebouw "De Dageraad", gevestigd in het gelijknamige beroemde woningbouwcomplex.