Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.
Geen berichten gevonden.

Eerdere evenementen

Bezoek aan Koninklijke Wachtkamer van station Hollands Spoor, Den Haag

Bezoek aan Koninklijke Wachtkamer van station Hollands Spoor, Den Haag

Donderdag 9 November 2017

In 1893 werd in Den Haag het nieuwe stationsgebouw Hollandsch Spoor opgeleverd, geheel gebouwd volgens  de toen zo geliefde neorenaissance stijl en uitgevoerd in rode baksteen. Koos Havelaar, de auteur van het pas verschenen boek over Hollands Spoor, beschrijft het als een van de kathedralen van de techniek en daarmee een symbool van die nieuwe tijd. Het stationsgebouw kreeg uiteraard ook een Koninklijke Wachtkamer, prachtig uitgevoerd omdat het moest ijveren met de wachtkamer van het concurrerend Staatsspoor. De overdetaillering die zo kenmerkend is voor het hele stationsgebouw is ook te zien in de Koninklijke Wachtkamer, waarbij elke afbeelding ook een symbolische betekenis heeft. Dankzij het feit dat VVNK mee heeft gewerkt aan het tot stand komen van het boek, kunnen we een rondleiding aanbieden in de Koninklijke Wachtkamer die onlangs heel zorgvuldig is gerestaureerd. Het bezoek is van 14.00-15.00 uur. Aan dit evenement zijn geen andere activiteiten venbonden. Wie niet in de gelegenheid is om te komen, kan een indruk krijgen van deze Koninklijke Wachtkamer via de volgende website: koninklijkewachtkamers.ns.nl. Dit evenement is niet in de Rond 1900 van september vermeld maar los bijgevoegd als nagekomen evenement.

Bezoek aan synagoge Obrechtplein en Rijksmuseum in Amsterdam

Bezoek aan synagoge Obrechtplein en Rijksmuseum in Amsterdam

Zondag 22 oktober 2017

Door middel van een rondleiding bezoeken we de synagoge aan de Jacob Obrechtstraat, een van de weinige Art- Deco synagogen in Europa. De Raw Aron Schuster Synagoge of de Obrechtsjoel is de grootste nog functionerende Asjkenazische synagoge (sjoel) in Amsterdam. Het exterieur is sober met spaarzame ornamenten. Het interieur is rijker ingericht volgens de traditie van de Amsterdamse School en kent de nodige art-deco-elementen. Na de lunch brengen we een bezoek aan het Rijksmuseum waar we rondleidingen krijgen door het gebouw en de tentoonstelling Matthijs Maris. De tentoonstelling vertelt het verhaal van deze bohémien die in zijn tijd wereldberoemd was en een absolute cultstatus genoot, maar die zelf eenzaam en vrijwel teruggetrokken eindigde in zijn Londense atelier. Zie voor meer informatie over deze excursie de Rond 1900 van september 2017.

Excursie Bredase architectuur

Excursie Bredase architectuur

Donderdag 28 september 2017

We starten met een rondleiding door het nieuwe station van Breda, dat onlangs is uitgeroepen tot het ‘beste gebouw van het jaar 2017’. Vervolgens brengen we een bezoek aan het geheel in Jugendstil gebouwde kantoor van bierbrouwerij de Drie Hoefijzers. Er is rond 1900 veel gebouwd in Breda en er zijn prachtige panden bewaard gebleven. Tijdens de middagwandeling zullen we diverse van deze gebouwen zien. In tegenstelling tot wat hieronder (automatisch) vermeld wordt is het toch mogelijk om één introducee per lid op te geven.

Bezoek aan Stedelijk Museum Alkmaar en presentatie over glasfabriek J.J.B.J. Bouvy

Bezoek aan Stedelijk Museum Alkmaar en presentatie over glasfabriek J.J.B.J. Bouvy

Zaterdag 5 augustus 2017

De VVNK heeft buitenpromovendus Laura Roscam Abbing een bescheiden financiële bijdrage geleverd bij haar promotie-onderzoek naar de Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy (1850-1926). Op 5 augustus komt ze het resultaat van haar onderzoek presenteren. Vervolgens brengen we een bezoek aan de tentoonstelling over de kunstverzamelaar Wim Selderbeek (1884-1963) die bestuurslid Kees van der Geer voor het museum in Alkmaar samenstelde. Selderbeek, een poelier en handelaar in Amsterdam, wist een collectie van circa 350 kunstwerken op te bouwen. Deze verzameling, waarin onder andere Jan Sluijters, Leo Gestel, Arnout Colnot, Toon Kelder, Charley Toorop in vertegenwoordigd zijn, is nu voor het eerst in zijn totaliteit gereconstrueerd.

Bezoek aan de tentoonstelling over Samuel Jessurin de Mesquita en de Portugese synagoge

Bezoek aan de tentoonstelling over Samuel Jessurin de Mesquita en de Portugese synagoge

Zondag 4 juni 2017

Het Joods Historisch museum presenteert een tentoonstelling over Samuel Jessurin de Mesquita. Deze tekenaar, graficus en sierkunstenaar van Portugees-Joodse afkomst. De Mesquita's bronnen van inspiratie waren scènes uit het dagelijks leven, maar ook dieren en planten uit Artis. Het Joods Historisch Museum beheert tegenwoordig een brede collectie van zijn werk. Een groot deel hiervan is te zien op de tentoonstelling. In het tweede deel van de middag bezoeken we onder begeleiding van een gids de Portugese Synagoge. Dit kolossale gebouw uit 1675 is enige tijd geleden volledig gerestaureerd en bevat in de kelder een unieke collectie ceremoniële objecten van zilver, goud, brokaat en zijde en de handschriften van de bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos, de oudste bibliotheek ter wereld. Zie het maart-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.