Evenementen

De VVNK organiseert voor haar leden excursies naar  tentoonstellingen en architectuur. Voor de eerstvolgende evenementen kunt u zich inschrijven totdat de limiet van het aantal inschrijvingen of de sluitingsdatum is bereikt. De deelnamekosten staan vermeld in de ‘Rond 1900’ en op het aanmeldingsformulier. Als er geen limiet is aan het aantal deelnemers mogen ook introducees mee. Zij betalen een toeslag op de ledenprijs.

Voor informatie kunt u contact opnemen met de evenementencoördinatie.


Komende evenementen

Geen berichten gevonden.
Geen berichten gevonden.

Eerdere evenementen

Symposium ‘Lodewijk Schelfhout’

Symposium 'Lodewijk Schelfhout'

woensdag 14 maart 2018

Kunstenaar-graficus Lodewijk Schelfhout (1881-1943), kleinzoon van landschap- schilder Andreas Schelfhout, speelde een belangrijke rol voor het Nederlandse modernisme. Tussen 1903 en 1913 woonde en werkte hij in Parijs, waar hij collega- kunstenaar Piet Mondriaan introduceerde in internationale kunstcircuits.

Ter gelegenheid van de publicatie van de eerste biografie over deze kunstenaar, getiteld ‘Lodewijk Schelfhout, Nederlands eerste kubist’, organiseert Singer Museum Laren in 2018 een expositie over het werk van de kunstenaar. De Open Universiteit Nederland biedt in samenwerking met Singer Museum Laren een middagsymposium aan waar ook de leden van de VVNK welkom zijn.

De  aanmelding voor dit symposium is anders dan gebruikelijk. U kunt zich voor deze dag uiterlijk tot 1 februari aanmelden bij de Open Universiteit en niet bij de VVNK. Zie de Rond 1900 van december 2017 voor meer informatie en de thema’s van de vier lezingen.

Bezoek Haags Historisch Museum

Bezoek Haags Historisch Museum

zaterdag 24 februari 2018

We brengen een bezoek aan de tentoonstelling ‘De wereld achter het poppenhuis. Willem Tholen, Lita de Ranitz en vrienden’ in het Haags Historisch Museum. Na een inleiding op de tentoonstelling is er de mogelijkheid om de publiekslieveling van het museum: het grote pronkpoppenhuis van Lita de Ranitz uit 1910 zelf te bekijken. De Haagse Lita de Ranitz (1876-1960) verzamelde haar leven lang poppen en poppenhuisspullen. Dat leverde een unieke collectie op.

Tijdens de bouw van dit poppenhuis correspondeerde De Ranitz met Willem Bastiaan Tholen (1860-1931), haar latere man. Tholen was een vermaard schilder van landschappen, stadsgezichten en portretten. In de tentoonstelling is een selectie opgenomen van zijn oeuvre en wordt zijn sociale netwerk geduid.

Aan deze excursie zijn geen kosten verbonden omdat de VVNK voor de inrichting van deze tentoonstelling een financiële bijdrage heeft geleverd. Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Voor dit evenement geldt een maximum aantal deelnemers van 40 en is alleen voor VVNK-leden.

Uitreiking Scriptieprijzen 2017 & lezing/rondwandeling Eemgebied, Amersfoort

zaterdag 27 januari 2018

Op zaterdag 27 januari worden de tweejaarlijkse scriptieprijzen uitgereikt. Deze keer voor het eerst voor zowel bachelor- als masterscripties. De jury heeft de inzendingen beoordeeld en de winnaars zullen een presentatie houden over hun onderwerp.

Na de lunch krijgen we in Zandfoort aan de Eem een lezing over de ontwikkelingen in het Eemgebied. Tijdens de industriële revolutie is dit gebied grenzend aan de oude binnenstad en gelegen langs de Eem, volgebouwd met grote silo’s, een gasfabriek, fabriekshallen. Na de lezing van Sjoerd Hekking is er de mogelijkheid om de ontwikkelingen in het gebied te gaan bekijken.
Zie het december-nummer van de Rond 1900 voor meer informatie.

Bussemakerhuis in Borne en de synagoge van Enschede

Bussemakerhuis in Borne en de synagoge van Enschede

Woensdag 22 november 2017

We brengen een bezoek aan het Museum Bussemakerhuis in Borne waar we de tentoonstelling De glans van damast zullen bekijken. Het Bussemakerhuis is een uniek monumentaal linnen-fabrikeurshuis en is het enige overgebleven 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland. We krijgen er een lezing van Sanny de Zoete, de samensteller van deze tentoonstelling. In de tentoonstelling wordt u op eigentijdse wijze een blik op de historie van de Bornse linnen-geschiedenis gegund. Bijzonder is dat niet al het damast achter glas ligt, maar dat je het mag aaien en voelen, ook de servetten uit de 17e eeuw. Vervolgens bezoeken we de Joodse synagoge in Enschede. Symbolische mozaïeken, wervelend smeedwerk en prachtige versieringen maken dit gebouw tot een van de mooiste synagogen van Nederland. Het werd in 1928 gebouwd naar ontwerp van de Nederlandse architect Karel de Bazel. Een hoogtepunt is de grote sjoel met de negen meter hoge koepel en een enorme bronzen lichtkroon. Zie de Rond 2017-3.pdf1900 van September 2017 voor meer informatie.

Bezoek aan Koninklijke Wachtkamer van station Hollands Spoor, Den Haag

Bezoek aan Koninklijke Wachtkamer van station Hollands Spoor, Den Haag

Donderdag 9 November 2017

In 1893 werd in Den Haag het nieuwe stationsgebouw Hollandsch Spoor opgeleverd, geheel gebouwd volgens  de toen zo geliefde neorenaissance stijl en uitgevoerd in rode baksteen. Koos Havelaar, de auteur van het pas verschenen boek over Hollands Spoor, beschrijft het als een van de kathedralen van de techniek en daarmee een symbool van die nieuwe tijd. Het stationsgebouw kreeg uiteraard ook een Koninklijke Wachtkamer, prachtig uitgevoerd omdat het moest ijveren met de wachtkamer van het concurrerend Staatsspoor. De overdetaillering die zo kenmerkend is voor het hele stationsgebouw is ook te zien in de Koninklijke Wachtkamer, waarbij elke afbeelding ook een symbolische betekenis heeft. Dankzij het feit dat VVNK mee heeft gewerkt aan het tot stand komen van het boek, kunnen we een rondleiding aanbieden in de Koninklijke Wachtkamer die onlangs heel zorgvuldig is gerestaureerd. Het bezoek is van 14.00-15.00 uur. Aan dit evenement zijn geen andere activiteiten venbonden. Wie niet in de gelegenheid is om te komen, kan een indruk krijgen van deze Koninklijke Wachtkamer via de volgende website: koninklijkewachtkamers.ns.nl. Dit evenement is niet in de Rond 1900 van september vermeld maar los bijgevoegd als nagekomen evenement.