Dantzig, Rachel Margaretha (Rachel) van

(Rotterdam 1875 - 1949 Brussel)

a. Zelfportret, ca. 1910/15; gips, ∅ 10.
Van Dantzig, die uit een gegoede burgerlijk familie kwam, kreeg haar opleiding aan de Rotterdamse academie, waarna ze nog enige tijd in de leer ging bij Charles van der Stappen (1843-1910) in Brussel. Vervolgens verbleef ze ongeveer een jaar in Parijs. Na een reis door Spanje, Italië en Duitsland, keerde ze voor enige tijd terug naar Rotterdam. Vanaf 1906 woonde ze in Sloterdijk en exposeerde regelmatig haar werk bij Arti et Amicitiae, waarvan ze in 1904 lid was geworden. In 1918 verhuisde ze naar Brussel, waar ze zich definitief vestigde, ook al bleef ze contact houden met diverse collega’s in Nederland.

b. Twee forellen en vaas met maanvissen, ca. 1910 en ca. 1915/20; brons, 11 x 28 x 14, en hoogte 19, ∅ 15.

Van Dantzig heeft vooral portretbustes, naakten en dierplastieken vervaardigd, voornamelijk in brons. Haar werk is meestal vrij academisch van karakter, maar vertoont vaak een zekere zwierigheid die invloed van de (Belgische) Art Nouveau verraadt. Omdat haar loopbaan zich voor het grootste deel in België heeft afgespeeld is ze in Nederland nauwelijks bekend geworden, maar haar werk doet kwalitatief zeker niet onder voor dat van sommige veel beroemdere collega’s.

Dit artikel (van de hand van Jan Jaap Heij) is met toestemming van de rechthebbenden (Drents Museum en uitgever WBOOKS BV) ontleend aan het boek 'Vernieuwing & Bezinning' dat niet meer zal worden herdrukt.

Copyright afbeeldingen:
ab. JAV Studio’s, Assen