Zaterdag 13 mei 2023: bezoek aan Dordrechts Museum en stadswandeling

De in Dordrecht geboren Jan Veth (1864-1925) heeft nu een grote overzichtstentoonstelling in het Dordrechts Museum. Als schilder en als criticus had hij veel invloed in de kunstwereld rond 1900.

Jan Veth kreeg zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam en werd vooral bekend als portretschilder. Daarnaast was hij ook dichter en bevriend met de Tachtigers, o.a. met Albert Verweij waarvan hij een bekend portret schilderde. Als kunstcriticus had hij een goed oog voor vernieuwingen en zag hij al vroeg de kracht van Vincent van Gogh. Tevens zette hij zich in voor monumentenzorg en was hij een van de oprichters van de Vereniging Hendrick de Keyser. In de tentoonstelling in het Dordrechts Museum wordt de veelzijdigheid van deze kunstenaar belicht.

De excursiedeelnemers krijgen een speciale rondleiding door de tentoonstelling.

Maison l’Art Nouveau verzorgt de stadswandeling: een wandeling van anderhalf uur. Hoewel Dordrecht niet direct bekend staat als een Art-Nouveau stad, zijn er toch veel interessante panden te vinden. Onder de deskundige leiding van Olga Harmsen ziet u veel wat nog voor anderen verborgen is.

Zie voor meer informatie de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.