Zaterdag 13 januari 2024: bezoek expositie Naar buiten! en bezichting Cunerakerk in Rhenen of Schip van Blaauw in Wageningen

Op zaterdag 13 januari bezoeken we de tentoonstelling Naar buiten! in het Stadsmuseum te Rhenen. Hier is een expositie ingericht met schilderijen van kunstenaars die tijdelijk in Rhenen woonden of de stad tussen 1880 en 1960 bezochten. Het werk van Jan Adam Zandleven staat centraal, naast werk van zijn tijdgenoten Ferdinand Hart Nibbrig, Willem Bastiaan Tholen, Hendrik Roodenburg en David Schulman. VVNK-penningmeester Ids Zandleven geeft een inleiding over het werk van zijn familielid.

Na het museumbezoek gaat het gezelschap uiteen in twee groepen:

Groep A bezichtigt de nabijgelegen Cunerakerk uit de Middeleeuwen, toen Rhenen een belangrijk bedevaartoord was. De pelgrims kwamen af op de relieken van de Heilige Cunera die hier vanaf de achtste eeuw wordt vereerd. De trots van de kerk is de 82 meter hoge toren. Bijzonder in het interieur zijn het onlangs gerestaureerde oksaal in Renaissance-stijl van rond 1500 en de koorbanken uit 1570.

Kosten: € 7,50 (als u geen Museumkaart heeft, moet u bij ingang van de Stadsmuseum € 9,50 betalen voor de toegang).

Groep B (deelname alleen mogelijk met eigen vervoer) brengt een bezoek aan het Schip van Blaauw, het voormalig Laboratorium voor Plantenfysiologie van de Hogere Landbouwschool in Wageningen. Dit fraaie Amsterdamse School-gebouw werd in 1919-1922 gebouwd door architect Cornelis Jouke Blaauw. Het pand was bedoeld voor onderwijs en onderzoek van professor Anton Hendrik Blaauw (geen familie). Hij woonde in het westelijk deel van ‘het Schip’: de professorenwoning.

Kosten: € 14,50 (als u geen Museumkaart heeft, moet u bij ingang van de Stadsmuseum € 9,50 betalen voor de toegang).

Meer informatie over het programma vindt u in de uitnodiging die alle VVNK-leden per e-mail hebben ontvangen.