Hijner, Arend

(Arnhem 1866 - 1916 Den Haag)

a. Varkensslacht, ca. 1905; olieverf op doek, 30 x 50.

Omdat zijn vader, die werkzaam was als technicus in de ijzerindustrie, vaak van baan wisselde, bracht Hijner zijn jeugd op diverse plaatsen in Nederland en Duitsland door. Van 1879 tot 1880 leerde hij voor ‘zandvormer’ in Enschede, maar omdat hij niet goed tegen de hitte in gieterijen kon werd hij in 1881 in de leer gedaan bij een decoratieschilder in Hilversum. Daarnaast kreeg hij hier tekenles van Leon Schulman. Vervolgens mocht hij naar de academie in Den Haag gaan, waarna hij zijn opleiding afrondde aan de academie van Antwerpen. Vanaf 1887 probeerde hij, met toenemend succes, als schilder van stillevens en genretaferelen in zijn levensonderhoud te voorzien, achtereenvolgens in Hilversum, Deventer en Den Haag, in welke laatste stad hij in 1896 lid werd van Pulchri Studio.

b. Zeeuws meisje, ca. 1895; olieverf op doek op paneel gelijmd, 47 x 35.

Inmiddels bezat hij ook een huis in Wemeldinge op Zuid-Beveland, waar hij het grootste deel van het jaar doorbracht. Hij schilderde hier vooral scènes uit het dagelijks leven van de Zeeuwse bevolking, waarmee hij veel succes had, ook in het buitenland. Om zijn kinderen naar een goede school te kunnen laten gaan, verkocht hij in 1900 het huis in Wemeldinge en vestigde zich weer in Den Haag. Zijn onderwerpen ging hij sindsdien vooral in Noord-Brabant zoeken, waar hij onder meer in Heeze werkte. Dankzij zijn Brabantse taferelen kreeg hij in 1903 een Koninklijke Subsidie. In 1905 kocht hij in Best als investering drie boerderijen, waarvan hij er één als atelierwoning voor zichzelf inrichtte. Hier zou hij, tot aan zijn plotselinge overlijden op nog maar 49-jarige leeftijd, ieder jaar enige maanden doorbrengen om er studies en schetsen van het boerenleven te maken, die hij, weer terug in Den Haag, in vlotte, brede penseelstreken en warme, heldere kleuren op het doek vastlegde.

Dit artikel (van de hand van Jan Jaap Heij) is met toestemming van de rechthebbenden (Drents Museum en uitgever WBOOKS BV) ontleend aan het boek 'Vernieuwing & Bezinning' dat niet meer zal worden herdrukt.

Copyright afbeeldingen:
a. JAV Studio’s, Assen
b. Fotodienst Provincie Drenthe