Baartscheer, Johan Hendrik

(Amsterdam 1874 - 1937 Amsterdam)

a. Zelfportret, ca. 1905; olieverf op doek op paneelgelijmd, 37 x 27.

Baartscheer werd geboren in een groot arbeidersgezin. Omdat hij al vroeg blijk gaf van tekentalent werd hij leerjongen in een huis- en decoratieschildersbedrijf. Vanaf 1895 tot 1899 volgde hij daarnaast de avondopleiding van de Rijksakademie. Uit financiële overwegingen zette Baartscheer nooit de stap naar het kunstenaarschap, maar bleef zijn hele leven werkzaam als huis- en decoratieschilder, in welke branche hij een goedlopend bedrijf opbouwde met meerdere medewerkers.

b. Lezend meisje (de dochter van de kunstenaar), ca. 1918; pastel, 73 x 61.

In zijn vrije tijd bleef hij echter met veel enthousiasme schilderen, aquarelleren en tekenen (vaak in pastel). Hij werd lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas, waarbij hij geregeld exposeerde en gedurende vele jaren deelnam aan de modeltekenavonden.

c. Polderlandschap met pramen, jaren ’20; aquarel met witte dekverf gehoogd, 44 x 60.

Zijn oeuvre bestaat uit landschappen, stadsgezichten, stillevens en portretten in een kleurige impressionistische stijl, die in kwaliteit niet onderdoen voor het werk van veel tijdgenoten die zich wel volledig aan de kunst hebben gewijd.

Dit artikel (van de hand van Jan Jaap Heij) is met toestemming van de rechthebbenden (Drents Museum en uitgever WBOOKS BV) ontleend aan het boek 'Vernieuwing & Bezinning' dat niet meer zal worden herdrukt.

Copyright afbeeldingen:
ab. JAV Studio’s, Assen
c. Fotodienst Provincie Drenthe