Zondag 10 juni: Symposium De wereld van Art Nouveau

Georganiseerd door Museum Prinsenhof, met onder meer de VVNK-voorzitter Eddy Engelsman als gastspreker.

Museum Prinsenhof Delft wil in een symposium op World Art Nouveau Day de brede kijk op de belangrijke kunststroming Art Nouveau in Nederland delen.

Inhoud
Gedurende de middag komen drie thema’s aan bod door middel van acht sprekers die ieder vijftien minuten spreken. De dag wordt begeleid door Suzanne Klüver (dagvoorzitter), zij zal na ieder thema een vragenronde van een kwartier begeleiden.

Thema 1: Art Nouveau in het museum
Op dit moment zijn er in Nederland diverse musea die aandacht besteden aan de Art Nouveau door middel van tentoonstellingen of (vernieuwde) vaste presentaties. Toeval, of is er sprake van een hernieuwde interesse in deze periode? Welke nieuwe inzichten hebben deze tentoonstellingen opgeleverd?
– David de Haan, conservator kunstcollecties Museum Prinsenhof Delft
– Jan de Bruijn, conservator Gemeentemuseum Den Haag

Thema 2: Art Nouveau als handel- en verzamelobject
Kunst uit de periode van de art nouveau is nog altijd een geliefd verzamelobject. Wat is hierbij de visie op de markt? Welk type verzamelaars zijn er? En kunnen we spreken over bepaalde trends? In dit blok worden best practices van beurzen, speciale veilingen en online verkoop besproken. Maar naast de commerciële visie wordt ook de passie van het verzamelen van dit erfgoed besproken.
– Marcel Brouwer (Taxateur 20ste-eeuwse toegepaste Kunst en design, Vendu Notarishuis, Rotterdam)
– Issabella van Baaren (Issabella-Interiors)

Thema 3: Art Nouveau als (levend) erfgoed
De art nouveau betreft niet alleen kunstvoorwerpen in musea, kunsthandels en woonhuizen, maar is ook zeer belangrijk geweest in de architectuur. Hoe zichtbaar is de nieuwe kunst in Nederland? En welke rol speelt de kunststroming vandaag de dag nog bij het algemeen publiek? Verschillende instellingen en verenigingen geven eigentijdse voorbeelden waarmee zij de aandacht voor kunst rond 1900 levendig houden.
– Twan van Rooij (senior projectmedewerker Raap)
– Eddy Engelsman (voorzitter Vereniging Vrienden Nieuwe Kunst 1900)
– Valentijn Carbo (Onderzoeker Museumhuizen, Vereniging Hendrick de Keyser)

Wanneer: Zondag 10 juni
Tijd: 13.00-18.00 uur
Waar: Museum Prinsenhof Delft, Van der Mandelezaal
Kosten: €15,-
Aanmeldenaanmelding-prinsenhof@delft.nl o.v.v. ‘symposium 10 juni’. Ook zijn de kaarten verkrijgbaar bij de balie van het museum.

Aanmelding geschiedt dus niet via de VVNK maar rechtstreeks bij het Museum Prinsenhof.